//
du läser...
Politik

ANTI LGBT I RYSSLAND

Smiley face

På senare tid har man sett mer uppmärksamhet riktas mot östra europa. Mestadels Ryssland. En rad lagar och en intolerant inställning som genomsyrar området har fått stora delar av västvärlden att tappa andan helt förskräckt. Klagomålen och kritiken har flödat fritt, samtidigt har man agerat som om anti-HBTQ-andan är någonting nytt eller unikt för Ryssland.

Sanningen är väl snarare den att det är mer förståeligt med denna intolerans i Ryssland än den som finns i övriga europa, bland annat Sverige. Med detta menar jag bara att det finns kulturella och historiska belägg för denna ödesdigra inställning. Det största partiet, Enade Ryssland, har som främsta frontfigur Vladimir Putin, en karikatyrisk macho alfahane som agerar med sådan maskulin auktoritet att det sorgligt nog går ut över vagt anknutna saker. Som sexualitet. Att vissa känner sin maskulinitet hotad av annorlunda sexualiteter är om inget annat en populär teori, vilket gör det ommän förkastligt, fullt förståeligt att man vill ta ett tydligt avstånd ifrån allt som skulle besudla denna gallanta image. Den image partiet klänger sig fast vid och har svävat på en längre tid. Samtidigt kan man fråga sig om det inte snarare är förvånande att dessa lagar kommit så sent. Fel är naturligtvis fel, ommän subjektivt. Ryssland har ju ändå ett intimt samarbete med EU och förväntas självfallet upprätthålla mänskliga rättigheter. Vilket bland annat innebär en förväntning om att diskriminering inte ska bli regelrätt.  

Både Ryazan och Arkhangelsk regionerna har antagit en lag som ska förhindra ”homosexuell propaganda bland[Riktad mot] minderåriga.” En månad efter att Arkhangelsk antog denna lag, September 2011, så antogs en liknande lag till S:t Petersburg. En lag som bannlyste ”propaganda för homosexualitet, bisexualism, transvestitism och pedofili.” Denna lag bemöttes av en del kritik som bland annat ifrågasatte definitionen på ”propaganda”, då någonting så vagt kunde med väldigt liten ansträngning missbrukas för att tysta ner vem som än hade någonting positivt att säga om HBTQ överhuvudtaget, oavsett sammanhang. Någonting väldigt suspekt med lagens uppbyggnad är hur pedofili, någonting olagligt i sig, placeras på samma nivå, helt enkelt likgiltigt med HBTQ, när det inte ens är olagligt i sig. Till slut skrev borgmästaren av S:t Petersburg, efter en smärre uppskjutning av diskussioner, på lagen och den antogs i full effekt den 24de mars.

Vad som är aningen mer oroande är funderingarna över att sätta in denna lag i Moskva, eller ännu värre, på en nationell nivå för att ”skydda barn ifrån dess[propagandans] destruktiva inflytande”, ett uttalande gjort av Valentina Matviyenko. Som vid skrivande stund är Rysslands högst rankad kvinnliga politiker. Den första kvinnliga guvernören i S:t Petersburg och en tätt allierad till Vladimir Putin. En kvinna som gjort massor för staden, bland annat inom industri och turism, men med några smärre fläckar på sin politiska karriär. Bland annat det uttalandet skulle jag personligen vilja påstå. Men hennes uttalande är inte ur positionen som guvernör, men en högre position i det ryska parlamentet, tredje högsta [ELECTED OFFICE], ordförande för det Federala Rådet. Det är ett djupt rotad problem som tyvärr existerar inom alla samhällsskikt.

Manliga homosexuella handlingar avkriminaliserades 1993 i Ryssland. Däremot finns det inga nationella lagar som skyddar emot diskriminering baserat på sexuell läggning eller ens könsidentitet. Även om man anser att specifikt uppmärksammande av någons sexuella läggning är i sig en form av diskriminering, någonting tekniskt sett sant, så kan man inte blunda för den praktiska verkligheten där minoriteter är utsatta. Men det vore en bruten logik med tanke på hur dessa minoriteter än en gång marginaliseras. Inte ens bara genom en intolerant kultur, men rakt av genom lagar.

Det är enligt min mening en process. Deras folk har levt och vuxit till sig i en säregen kultur, dess historia en helt annan situation än våran. Självklart är jag av åsikten att alla ska respekteras oavsett livsstil, trosuppfattning, etnicitet och dylika ting. Att de ska tillåtas att leva och existera som de själva behagar, sålänge det inte påverkar samhället eller andra människor oacceptabelt negativt. Vi vill såklart att de ska ta ordentliga steg emot vad vi upplever är rätt och fint, men hur seriöst kan man ta våra tillrättavisningar när flera av Rysslands största kritiker ligger längre bak än vad Ryssland gör i ett antal avseenden? Visserligen är det skrämmande att uträtt tvinga hela minoriteter till fullständig tystnad, men dessa förtryckande fördomar har sina klor djupt rotade annanvart också.

Där har vi USA i ett nötskal. Låt mig förklara och låt oss ta en titt på andra aspekter inom Ryssland. Sen 2008 i Ryssland får ”män som har sex med män” donera blod. Homosexuella män får öppet tjänstgöra i armén Sen 2003, dock får de rådet att dölja det, på grund utav faran med sociala och kulturella konsekvenser – detta är svårbehandlat. Det finns ingen tankepolis i Ryssland även om västmedia gärna vill måla upp landet som en enda Storebror härva. Homosexuella får adoptera i Ryssland. Men hur ser dessa exempel ut i USA? Eller för den delen varesig homosexuella män skulle få donera blod? Är det bättre tror du i ett land som ligger närmre oss? Till exempel England? Inom England, Kanada, USA och Frankrike får inte en man som haft sex med en annan man någonsin donera blod, för resten av hela deras liv. Till och med Sverige har en diskriminerande inställning där vi tvingar män som legat med andra män att vänta minst ett år innan de är tillåtna att donera blod. Detta är baserat på föråldrad stigma. Det handlar inte om vetenskap som backar upp denna diskriminering heller, det är blankt gammal homofobi som ligger kvar och förmultnar i våra lagböcker. Det argument som funnits är att det kan ta några veckor innan HIV är märkbart etablerat, men hur detta skulle vara ett problem specifikt för homosexuella är ingenting förutom uträtt diskriminering. Varför ska heterosexuella få donera blod utan att deras sexliv hämmas, när de likväl kan drabbas av könssjukdomar?

Det är absolut en tragedi det som pågår i östra Europa och det är definitivt någonting vi bör agera emot. Det är srogligt nog ingenting nytt, det har klara rötter och jag kan till en viss del förstå varför denna brutala och hänsynslösa mentalitet existerar. Jag hoppas att den bryts ned med tid, men jag är inte naiv. Det kommer inte hända över en natt och det är tydligt att vi har själva problem i vårat eget hemland. Speciellt när vissa partier verkar önska sig tillbaka till 50-talet.

Allt detta skulle rent optimalt inte vara såhär. Varesig det är i Ryssland,  Sverige eller USA. Vi får inte glömma hur långt vi själva har att gå. Jag är en man som förespråkar solidaritet för alla.

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Den stora dagen28 mars, 2012
Den stora dagen är här.

Arkiv

Internationella nyheter

Annonser
%d bloggare gillar detta: