//
du läser...
Inrikes, Politik

DATALAGRINGSDIREKTIVET

Den 21:a mars 2012 röstas det i riksdagen!
Smiley face

Den 21 mars i år så kan mycket saker komma att förändras, lagen som är påväg att sättas i kraft åberopar ytterligare övervakning av privatpersoner.

Den 21:a mars 2012 röstas det i riksdagen om elektronisk lagring av samtliga svenskars ”nätliv”. Med andra ord – lagring av vilka du har skickat sms, ringt och mejlat till samt var du då befann dig. Dagislärare, kriminell,  socialarbetare, VD på ett företag eller arbetslös – det spelar ingen roll, du kommer alltid lämna digitala spår efter dig. För du gillar väl att ha en mobiltelefon? Surfa på nätet?

Den första maj ska lagen träda i kraft och det ger operatörerna en månad att implementera en övervaknings- och lagringsfunktion med ännu okända parametrar. Dock skall tilläggas att Miljöpartiet och Vänsterpartiet, genom en minoritetsbordläggning, sköt upp beslutet ett år.

DLDs bakgrund uppstod i samband med terrordåden i Madrid 2004 och London 2005 och drivande kraft var Tomas Bodström i den socialdemokratiska partigruppen – de var då de enda svenska parlamentarikerna för ett antagande.

Påtryckningarna visar att våra vänner i väst, läckt av Wikileaks – Citat Rick Falkvinge, grundare  av  svenska Piratpartiet:

”Every law proposal, every ordinance, and every governmental report hostile to the net, youth, and civil liberties here in Sweden in recent years have been commissioned by the US government and industry interests.”

”Sverige får böta mångmiljonbelopp”…

…Omkring 160 miljoner kronor per år får Sverige betala i skadestånd för att inte implementera direktivet.

Enligt IT&Telekomföretagen kommer det kosta oss skattebetalare 760 miljoner samt en årlig kostnad på 133 miljoner kronor att implementera direktivet.

”Nej till datalagringen”…

…I Tyskland, Rumänien, Cypern, Ungern och Tjeckien har varje lands högsta domstol underkäntatt datalagringsdirektivet inte är förenligt med grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

I Sverige säger samtliga politiska ungdomsförbund nej och på en annan debattartikel uppmanar Gustav Nipe, ordförande Ung pirat och Linda Nordlund, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet att ”Det är dags för civil (data)olydnad, regeringen!”

”Stasi 2012!”…

Övervakningen Att ge staten dessa verktyg som övervakar och kontrollerar oss, hur vet vi att det inte missbrukas?

Citat av Henrik Alexanderson som arbetar för Piratpartiet i Europaparlamentet i Bryssel:

”Istället för att bygga värn för demokratin och friheten – så ägnar vi oss i dag åt att bygga upp en övervakning som lätt kan komma att bli ett mycket påtagligt hot mot just demokratin och friheten. Det är så bakvänt, dumt och farligt att man blir alldeles matt när man tänker på det. ”

”Datalagringsdirektivet – kamp mot brottslighet”…

…82,000 gånger om året, 265 gånger om dagen och 11 gånger i timmen registrerades varje medborgares beteenden. (Danmark)

98% av alla medborgare som ”övervakats” har aldrig blivit misstänkta för brott. (Tyskland)

0,002% fler brott löser man med hjälp av direktivet (Tyskland)

I en opinionsundersökning där 1000 tyskar genomfört sa 50% att de avstår från att kontakta äktenskapsrådgivning, psykolog eller drogaväjningsklinik för att söka hjälp med hjälp av telefon eller email. 1 av 13 sa att de redan avstår från att använda telefon, mobil eller email pga DLD.

Känslan inom mig går inte att beskriva. Jag funderar fortfarande hur detta gick till. Vart var debatten? Imorgon kommer ett revolutionerande beslut fattas i vår riksdag på beställning av EU. I samverkan av nöjesindustrin? Det vet jag inte men jag jag är säker på min sak: Internet ska aldrig kontrolleras, inte på detta sätt – jag vill inte, jag vägrar.

Jag har inte sett ett enda bra argument hur DLD kommer gynna oss, vi medborgare och användare på internet. Att direktivet stressas igenom utan riktig utvärdering  känns skumt. Internet är vårat bästa verktyg mot bla korruption och vi som älskar internet för alla dess möjligheter känner oss kränkta.

Sprida information, kunskap, kultur och att integrera med människor – det är något jag vill och känner mig förpliktigad att ifrågasätta varför ni vill stanna evolutionen av internet.

21:a mars 2012 är dagen då svenska politiker väljer antigen:

1.   Frihet och Respekt

  1. Övervakning och Kontroll

Avslutningsvis vill jag dela med mig av en fantastisk artikel av Piotr Czerski: ”Vi, nätbarnen

Utdrag ur artikeln översatt till svenska:

Vad vi värderar högst är frihet: yttrandefrihet, tillgång till information och kultur. Vi känner att det är tack vare friheten som webben är vad det är, och att det är vår skyldighet att beskydda den. Vi har ett ansvar för det för kommande generationer, precis som vi har en skyldighet att vårda miljön.

/Niclas Eidenert

Annonser

Diskussion

En reaktion på ”DATALAGRINGSDIREKTIVET

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

    Publicerat av Mr WordPress | mars 28, 2012, 8:55 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Den stora dagen28 mars, 2012
Den stora dagen är här.

Arkiv

Internationella nyheter

Annonser
%d bloggare gillar detta: