//
du läser...
Politik, Utrikes

ATOMKLYVANDE SPÄNNINGAR I MELLANÖSTERN

””…in putting forward any proposal for the solution of the Palestine problem, one must bear in mind the aspirations of the Jews, the political difficulties and differences of opinion of the Arab leaders, the strategic interests of Great Britain, the financial commitment of the United States and the Soviet Union, the outcome of the war, and finally the authority and prestige of the United Nations.” –Folke Bernadotte – befriade 11000 judar från koncentrations läger; lönmördad av israelitiska agenter genom order från Israels framtida premiärminister.

Jag föreställer mig en lätt frisk vind genom dalen av Babylons trädgårdar. Lukten av svett och blod sveps iväg, frihet seglar förbi som en vårvind, en judisk slav blundar och andas djupt in medan, med hans bröder och systrar, lyssnar på Kung Cyrus frihets tal. Cyrus står där alla kan se honom, han håller i sin härskar spira, han bär sin spartanskt dekorerade krona, ser ut över Babylon han precis erövrat och folket han villigt befriat – vänner för livet tänkte han kanske. Han ber Judarna att om dom vill ska dom bege sig till Jerusalem, deras hem, med en förmögenhet för att återbygga sitt och bygga ett nytt tempel. Hans som befriade Judarna, erövrade en fjärdedel av den då kartlagda världen, grundare till det persiska riket (idag Iran), hur tänkte han att framtiden skulle formas av hans konsekvenser? Inte tänkte han att hans land en dag skulle hålla en sådan fientlighet mot Israel att dom allesammans skulle glömma dagen han befriade judarna.

Självklart denna introduktion är en spegling av Judarnas tolkning av Cyrus, och även Cyrus’ Cylinder (Persisk Propaganda från 500BC), och vem och vad Cyrus gjorde egentligen är omöjligt för mig att konstatera men faktumet kvarstår att detta har varit grunden till goda (i kontrast till idag) relationer mellan Iran och Israel. Man skulle nog kunna länka Islams kulturella invasion i Iran (1970- Iranska revolution) har bidragit till en stor förändring i detta, men när det handlar om vänner och fiender i mellanöstern så har religion sällan varit det verkliga skälet till osämja och krig- utan bara en plattform för allt mycket mer cyniska och kallsinta härskartekniker.

Sen Israel grundades, 1948, har relationerna mellan Iran och Israel varit fläckfria, om inte ett snudd fånigt goda, då Iran först hjälpte Judar fly under andra världskriget men även när judar blev diskriminerade och jagade i flesta arab länder efter att Israel grundades och palestina blev en kritiskt fråga inte bara för folket men även för grannländerna. Dom hade extremt god byteshandel och Iran bidrog olja till Israel under kris, och dessutom var Iran en av de första arabländer som erkände Israel som Nation. Så vad sprack? Vad gjorde Israel och Iran nu två nyckelmedlemmar till en konflikt mellan dom som världen över är livsrädda ska brytas ut? Vad roten till detta? Visst är det olja men det är inte så enkelt. Först måste vi utforska Irans moderna historia. Sedan början av 1900talet hade England fotfäste i Iran och deras oljeresurser, även politisk påverkan. Med dåvarande kejsarens, och även politiker (som Mosaddegh), reformer för modernisering via västerländska grunder, blev Iran alltmer självständigt. Efter att England hade hjälpt installera ett parlament i Iran, började parlamentet arbeta för att avgränsa kejsarens makt ännu mer.

1951 Mosaddehg blev vald genom en demokratisk röstning, med extremt majoritet, till premiärminister. Det tog inte lång tid innan Mosaddegh började installera sociala program som tillät arbetslösa, skadade, etc att få ekonomisk kompensation. Han gick vidare till att genomföra nationaliseringen av Irans olja. Detta knöt säcken för försämrade relationer mellan England och Iran. England vände sig till USA för hjälp men fick inget större engagemang. England införde bojkott mot Iran då ingen fick köpa olja av dom, vilket ledde till ekonomisk instabilitet inom landet.

Det tog bara två år, med England som fiende och en bojkott mot deras mest värdefulla export, för England att få hjälp från USA. I med att Iran var nu i ett kritiskt läge utan allierade förutom Israel fanns det en risk att Iran nu vänder sig till sin gamla fiende Sovjet Unionen – detta framförde Winston Churchill flitigt till USAs president och med omedelbar verkan planerades en kupp att avsätta Mosaddegh. Med hjälp av CIA, M16 och Shah’n som England installerat sen tidigare vände man folket mot Mosaddegh och återgav fullmakt till Shah. Mosaddegh dog veckor senare i fångenskap. USAs inblandning i de politiska svängarna i Iran ledde till att folket utvecklade en stark misstro till Shah, och 1979 kom locket av. En kulturell revolution, som flesta av oss känner till, bröt ut under Khomeinis ledarskap. Trots Shah’s godtyckliga lagarbeten, som kvinnorösträtt, bidrog sådana ”västländska” aktioner till att folket fick en delad uppfattning att han endast var en förmedlade för USA och Englands intressen. Islam blev plattformen för revolutionen men skälet är självklar: Iran ville fortfarande inte dela 50% av oljan med England.

Så detta leder oss ungefärligt till nutid. Iran har sen revolutionen varit en teokrati, först led av Khomeini sedan av Khamenei. Vid Teokratins installation uttalades hot mot Israel, rätt spontant, att landet borde sopas undan från jordens skorpa. Man fortsatte dock att vidbehålla vapenhandel mellan de två länderna när Iran var i krig med Iraq, Israel hade då hoppats att detta skulle bli medlet till fortsatt partnerskap med Iran, men efter 1982 avslutades byteshandeln och Iran gick vidare till att finansiera olika terrorist grupper i Israel.

För att förstå varför Iran har tagit en så stark ställning mot Israel måste man nästan skalpera de många ledare i Iran och rota runt i skallen på dom i hopp om att få ett klart svar. Visserligen är stora delar av Arabländerna, i samband med Palestina men även religiösa skäl, fiender till Israel och kanske är det så att Iran har helt enkelt tagit Arabvärldens ställning. Iran är inte en smula av den urgamla civilisationen den en gång var, bara för några decennier sen, utan en teokrati som vill ha Mellanöstern för sig själv. Iran har helt enkelt storskaliga ambitioner, verkar det som, att Iran ska vara den som enar Islam och arabvärlden under sina vingar. Då skulle västvärlden ha något att vara orolig för?

I frågan om Israel och Iran konflikten, är det inte svårt att förstå varför Israel är så desperata till agerande mot Irans utveckling av kärnkraft. Att först uttala sig ”Israel skall förintas” och sedan utveckla kärnkraft är helt enkelt som om jag skulle hota ditt liv och sedan får du vetskapen att jag är på väg till en vapenaffär. Problemet är väl att det finns ingen intresse till dialog, och detta har både Iran och Israel en lång historia av bakom sig, då assassination och hot ofta kommer före diplomatiska processer.

 

Av Alexander Eriksson

en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Constitutional_Revolution
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ajax
http://en.wikipedia.org/wiki/Anglo_Iranian_Oil_Company
http://en.wikipedia.org/wiki/Background_and_causes_of_the_Iranian_Revolution
http://en.wikipedia.org/wiki/White_Revolution
http://en.wikipedia.org/wiki/Ruhollah_Khomeini
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Revolution
http://en.wikipedia.org/wiki/Folke_Bernadotte
http://iranprimer.usip.org/resource/iran-and-israel

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Den stora dagen28 mars, 2012
Den stora dagen är här.

Arkiv

Internationella nyheter

Annonser
%d bloggare gillar detta: