//
du läser...
Inrikes, Politik

DEN ENES BRÖD, DEN ANDRES DÖD

Bofors och FOI talas bland många svenskar idag. Det råder ingen debatt om att svenskars syn på Sverige har förändrats skarpt under de senaste åren, allt efter 9/11, då välfärdsamhället har hamnat under ficklampans avslöjande ljus. Vad gömmer sig i Saudi-Arabien? Iraq? Israel? USA? EU? NATO? Iran? Vilka motiv driver det vi bara ser ytan av på TV nyheterna? Vilka vinstdrivande bjässar har nästlat sig där och varför känns Sverige så skyldig till mycket otalt?

En praktikantlärare berättade en gång att skälet varför ”sverige” tänder ljus i irakiers neuro-synapser är för att åtminstonde varje man och kvinna har eller känner någon som förlorat familjemedlem eller hela familjer till den dominerande monopol på landminor vårt lilla oskyldiga land planterat. Och vad inte mer? Våra patroner, våra avtryckare, våra gustav-adolfs har släckt många liv – allt inom ett litet kryphål där vi inte säljer vapen till krigsförande länder… men vi säljer delarna fint packeterat komplett med brukhandsvisning. Lite som Ikea. Vi bevarar andra små snuskiga trender, utöver Ingmar Kamprads skattefusk och olagligt fiske i Marocko. Vi har Lundin Oil. Carl Bildt. Andra världskriget. Birger Jarl. Sveriges historia har aldrig varit så oskyldig som staten och svensk kultur målat en bild av, och det är väl just det som har gjort Sverige så framgångsrikt… vårt arbete i att behålla ett neutralt sken. Men Sveriges välfärd understöds inte bara av dalarhästar.

Vår utrikesminister är en som har uttalat sig offentligt sitt ogillande av muslimer – och det säger något om vår utrikes politik, men vad säger det om vår inrikes politik? Inte har det diskuterats bland svenskar. Nej det är mer angeläget att kritisera eller läsa om kronan som självklart går emot demokrati och felaktigt representerar Sverige till resten av världen, men kanske skulle det vara mer angeläget att rannsaka Sveriges andra större exporter. Sverige har jag märkt att man gärna äter kakan och sen intalar sig själv att man samtidigt kan behålla kakan. Man kan gärna diskutera Kronans fortsatta existens för Kungen kan vi enkelt avsätta utan att det gör någon större skillnad på våra liv, men börjar vi knacka på vapenindustrin så inser alla att ett rent samvete kräver stora uppoffringar. Vår generations stora kamp är inte andra världskriget eller ekonomiska depressioner och egentligen inte heller vapenindustrin eller global uppvärmning… vår kamp är vårt brist på perspektiv som omfamnar världen – helt och hållet. Att käka lite ris bidrar till konsekvenser som har kedjeeffekter så stora att vi inte vill eller kan ens föreställa oss. Svensken är överlag lite lat. Ge svensken ett jobb och ”hen” kommer utföra det allt från mediokert till absolut perfektion. Men be en Svensk att tänka sig utanför välfärdsamhällets ramar och Svensken kommer rycka på axlarna, dricka sin öl som han arbetat för, få sitt platoniska ligg som han betalat för genom febrilt uppdatera sig med kläder i hänsyn till aktuellt mode, Iphone, Ipad, hårgelé, hälsokost, vita fotölj, vita soffa, vita vardagsrum, vita gardiner, vit golvlampa, vitt kök, sodastream, senaste ljudanläggningen, kanske trycker ”like” när någon skriver om hur dålig Kony är.

Bofors kanske talas om över en latte på nått trendigt café just idag men vad gör det för skillnad? Visst så leder diskussion eventuellt (med stark betoning på ”kanske”) till handling, en aktion, som med stora förutsättningar kan ge resultat – men det krävs också att diskussionen direkt berör oss och starkt nog för att få oss ingripa. Kanske allt detta kommer bubbla upp någon dag, likt ett ruttet lik i ett stilla lugn, och vi får allt för oss att enkelt städa undan efter oss. Jag hoppas att det blir så enkelt… men någonstans känns det som de kosmiska krafterna, om man kan kalla det så, spelar ett annat spel och hur verkligheten och aktion och reaktion beter sig är en helt annan historia. Jag hoppas att man kan gå vidare från processen av jämnviktens återställande, att sedan säga till sitt barn ”Du kommer leka med elden en dag. Sluta när det bränns.”

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Den stora dagen28 mars, 2012
Den stora dagen är här.

Arkiv

Internationella nyheter

Annonser
%d bloggare gillar detta: