//
Vetenskap

Utseendemedvetna egyptier

,
Tydligen var det så att även egyptier fann det nödvändigt att piffa upp sina frisyrer, de använde nämligen fett till detta ändamål!

Arkeologen Natalie McCreesh vid universitetet Manchester har gjort en besynnerlig liten upptäckt. De undersökte hårprover ifrån ett flertal mumier och efter detaljerade studier fann de en fettliknande substans som använts för att hålla lockarna på plats. Både balsamerade mumier och de bevarade naturligt efter att ha varit begravda i sand vilket ledde till slutsatsen att det var en skönhetsprodukts som användes även när de var vid liv.

bl

Klok som en kråka!

Smiley face

En kråka? Vad mer kan man säga än att det är en bevingad ohyra bland stockholms pristina gator?

Dom vandaliserar soptunnor, sliter ut innehållet och sprider skräp fritt och glatt överallt utan att ens ta en minuts hänsyn till oss som uppskattar en sopfri promenix. Men har någon någonsin påstått fågeln vara korkad? Det går inte. Vid enkel granskning ser man en intelligent fågel som verkar kunna läsa av situationen lika väl som en själv.

Studier visar att fågeln behärskar förmågan att tänka flera steg än tre framåt. Kråkan lär sig att ta en walnöt, flyga en precis höjd och släppa den – inte för högt (då blir innehållet för smulig), och inte för lågt (då går inte skalet sönder), fågeln vill ha den al dente. Man har även observerat att kråkor har handplockat kvistar, böjer till dom och spetsar robusta blad igenom för att sedan trycka in dessa formidabla verktyg in genom hål i träd och på så vis skopa ut insekter. Fågeln är väldigt social även, den lär sig från andra kråkor och härmar beteenden, den behåller partners livet genom och ryktas att återvända till sina föräldrar om partnern dör. Klok som en kråka? Jajamen!

bl

Fria associationer


Smiley face

I anknytning till vad katter består av vill jag självfallet förklara dess innebörd.

En regnbåge är ett teologiskt bevis på Guds välvilja och nåd. Mindre metaforiskt så är det helt enkelt upplevt som ett positivt omen på grund utav dess anknytning till nederbörd. Ljus som faller i rätt vinkel in i regn. Ett färgglatt fenomen som kan upplevas olika av olika individer, där människor helt enkelt kan se olika färger. I månljus ser vi dem främst som vita. Men stereotypen är att det är sju, vilket förklarar till viss del varför det upplevs som någonting positivt. Numret sju har med historisk grund ansetts som ett lyckonummer. I mer modern tid används regnbågen som en logo för HBTQ-minoriteten, ett lycksbådande val för dem. Som avslutning tänker jag stå fast vid att jag tror katter är fyllda av detta finurliga optiska sken!

Annonser

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Den stora dagen28 mars, 2012
Den stora dagen är här.

Arkiv

Internationella nyheter

Annonser
%d bloggare gillar detta: